Tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 15. novembra, bomo ponovno pripravili »Tradicionalni slovenski zajtrk«.

Pobudnik projekta je Čebelarska zveza Slovenije. Njeno pobudo so podprli tudi na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvu za zdravje. Hkrati bomo obeležili tudi dan slovenske hrane, ki ga je vlada na svoji seji razglasila 10. novembra 2012.

Namen projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati slovenske šolarje o pomenu zajtrka in o pomenu ter prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora. Obenem pa je to tudi podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane. S takimi projekti mlade  seznanimo s postopki pridelave in predelave hrane in jim spodbudimo zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.

Mleko nam bo zagotovila kmetija Marn, maslo Mlekarna Celeia, kruh Žito d.o.o. in jabolka Sadjarska kmetija Uhan. Učencem bomo letos ponudili tudi bio med Čebelarstva Vajda.

Odvijale so se in se bodo tudi druge aktivnosti.

Na Osnovni šoli Trebnje smo imeli letos predstavitev in degustacijo manj znanih tropskih sadežev. Učenci in zaposleni so lahko spoznali in poskusili rambutan, papajo, pitajo, pasijonko, kokos, mango, suhe datlje, avokado, granatno jabolko, kumkvat in karambolo.

Kot že tradicionalno se bodo ta dan na šoli predstavili okoliški kmetje, ki nam dostavljajo lokalno pridelana živila. Na podružnični šoli Dobrnič bodo poslušali predstavitev o čebelarstvu, ki jo bo pripravila gospa Franja Udovič, ki na Osnovni šoli Trebnje vodi čebelarski krožek. Na Podružnični šoli Dolenja Nemška vas bo gospa Marjeta Uhan predstavila Sadjarsko kmetijo Uhan. Pripravila bo tudi degustacijo njihovih izdelkov in učencem pokazala razlike med različnimi sortami jabolk. Na Podružnični šoli Šentlovrenc bo gospa Nada Marn predstavila kmetijo Marn. Zelo smo ponosni na sodelovanje z našimi lokalnimi kmeti, ki jih ni malo. Živila lokalnih pridelovalcev imajo več vitaminov in mineralov in zato posledično višjo hranilno in biološko vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. Pri lokalnih kmetih nabavljamo živila v največji možni meri, saj nas pri nabavi omejujejo določila javnega naročanja. V celoti imamo lokalno mleko, jabolka, krompir in jajca. Ostala živila, ki nam jih občasno dostavljajo lokalni pridelovalci, so še: kruh in pekovski izdelki, jogurti, ribe, sezonsko sadje, sezonska zelenjava, domače granole (kosmiči), testenine in domače marmelade. Radi sodelujemo tudi z drugimi ekološkimi dobavitelji (Ekološka kmetija Zabukovec, Nonina Špajza, ekološka pekarna, d.o.o,  Mlekarna Krepko, Čebelarstvo Vajda). V okviru Šolske sheme učencem tedensko dodatno ponujamo sadje ali zelenjavo slovenskega porekla iz integrirane ali ekološke pridelave.

Ves teden tudi v podaljšanem bivanju potekajo dodatne aktivnosti, učenci pa so pripravili tudi razstavo v avli šole. Pri razrednikovih urah bodo učenci pripravili predloge za šolske malice in kosila, ki bodo v šolski jedilnik tudi dejansko vključeni po zmožnostih šolske kuhinje seveda. Veselimo se njihovih inovativnih predlogov.

 P. Pristavnik

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost