Virtualna proslava učencev Osnovne šole Trebnje ob dnevu samostojnosti in enotnosti

V srcu mojem besede šumijo,
človek se v tihem srcu budi,
zanj se vse moje sile borijo,
zanj, za človeka, človeštvo, ljudi.

(S. Kosovel: Pot do človeka)

Vsaka stvar ima svoj začetek in zaključek. Zaključuje se tudi za vse nas nepozabno leto 2020. Prav je, da prazničnim dnevom, ki so pred vrati, namenimo nekaj pozornosti. Letošnji bodo zelo drugačni od vseh prejšnjih. Slovenski pregovor pravi: »Če zapustiš praznike, zapustijo prazniki tebe.«  Omenjeni pregovor ve, za kaj pri tem gre, zato bi ga morda kazalo vsaj sem ter tja poslušati.

Prav zato smo v duhu časa na šoli pripravili dokumentarno-igrani film, v katerem se spominjamo dogodkov izpred 30 let, ko so se slovenski volivci na plebiscitu ali splošnem ljudskem glasovanju odločali o tem, ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država. Zato 26. decembra praznujemo državni praznik dan samostojnosti in enotnosti.

V tednu, ko se vsi počasi pripravljamo na božično-novoletna praznovanja, smo na šoli oblikovali virtualno proslavo, ki je vsebinsko dvodelna. Po razlagi samega praznika dneva samostojnosti in enotnosti učenci predstavijo svoja razmišljanja o tem, kje se rodita domovina in država, v drugem delu pa izrazijo svoje želje zanjo, zase, za družino in šolo, za katere si želijo, da bi jih prineslo novo, srečnejše leto 2021. V celoto sta jo preko videokonference povezala voditelja Daša Zupančič in Oskar Zaletelj. Proslavo, ki jo je s skladbo Tam, kjer sem doma glasbeno obogatila Anja Brozovič, popestri tudi pravi Božičkov palček.

Vabimo vas, da se ob spremljanju naše prireditve spomnite, da prazniki le niso povsem samoumevni. Takrat vsak od nas pokaže odnos do soljudi in družbe nasploh, saj prazniki niso samo prosti dnevi, torej dnevi brez šole in službe. Hkrati so tudi priložnost, da izkažemo posebno spoštljivost do preteklosti ter prijaznost in ljubezen drug do drugega.

Vsem sodelavcem, učencem in staršem ter vsem, ki sobivate z našo šolo, iskreno želim, da preživite prijetne božično-novoletne praznike. Naj bo zaključek letošnjega leta, ki nas je v marsičem preizkušalo in obrusilo, začetek prijetnih in jasnih dni. Naj bo novo leto takšno, da boste lahko sledili svojim sanjam in uresničevali svoje cilje. Bodite pogumni in močni, da boste premagovali vse ovire in izzive, ki vam pridejo na pot. Bodite samozavestni in zaupajte vase. Uporabite, kar vam je dano, ter spoštujte in cenite družino, prijatelje in druge sopotnike po neznanih poteh leta 2021, saj vam bodo pomagali na poti do sreče in uspeha.

Maja Ogrinc, prof.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost