Tradicionalni zajtrk na OŠ Trebnje in podružničnih šolah

V petek, 16. novembra, smo ponovno pripravili »Tradicionalni slovenski zajtrk«.

 

Pobudnik projekta je Čebelarska zveza Slovenije. Njeno pobudo so podprli tudi na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvu za zdravje. Hkrati smo obeležili tudi dan slovenske hrane, ki ga je vlada na svoji seji razglasila 10. novembra 2012.

Namen projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati slovenske šolarje o pomenu zajtrka in o pomenu ter prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora. Obenem pa je to tudi podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane. S takimi projekti mlade  seznanimo s postopki pridelave in predelave hrane in jim spodbudimo zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.

Mleko nam je zagotovila kmetija Marn, maslo Mlekarna Celeia, kruh Žito d.o.o. in jabolka Sadjarska kmetija Uhan. Med so nam tako kot vsako leto zagotovili pri Čebelarski zvezi Slovenije. Letos nam ga je dostavil gospod Alojz Vencelj.

 

Odvijale so se tudi druge aktivnosti.

Kot že tradicionalno so se na ta dan na šoli predstavili okoliški kmetje, ki nam dostavljajo lokalno pridelana živila. Na Osnovni šoli Trebnje nam je svojo dejavnost predstavil Toni Kukenberger, inovativni mladi kmet leta 2016.  Predstavil je Ekološko kmetijo Kukenberger, poskusili pa smo lahko odlične mlade sire. Na podružnični šoli Šentlovrenc so poslušali predstavitev o čebelarstvu, ki jo je pripravila gospa Franja Udovič, ki na Osnovni šoli Trebnje vodi čebelarski krožek. Na Podružnični šoli Dobrnič je gospa Marjeta Uhan predstavila Sadjarsko kmetijo Uhan. Pripravila je tudi degustacijo svojih izdelkov in učencem pokazala razlike med različnimi sortami jabolk. Na podružnični šoli Dolenja Nemška vas je gospa Nada Marn predstavila kmetijo Marn in učencem pripravila slastne skutine namaze. Zelo smo ponosni na sodelovanje z našimi lokalnimi kmeti, ki jih ni malo. Živila lokalnih pridelovalcev imajo več vitaminov in mineralov in zato posledično višjo hranilno in biološko vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov (konzervansi in barvila), taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. Pri lokalnih kmetih nabavljamo živila v največji možni meri, a nas pri nabavi omejujejo določila javnega naročanja. V celoti imamo lokalno mleko, jabolka, krompir in jajca. Ostala živila, ki nam jih občasno dostavljajo lokalni pridelovalci, so še: kruh in pekovski izdelki, jogurti, ribe, meso, sezonsko sadje, sezonska zelenjava, domače granole (kosmiči) in domače marmelade. Naj omenim, da je večina živil, ki jih na šoli ponudimo, slovenskega porekla (perutninsko meso, goveje in telečje meso, mlečni izdelki, testenine in nekateri mlevski izdelki, kruh in pekovski izdelki ter 100 % sadni sokovi). Radi sodelujemo tudi z drugimi ekološkimi dobavitelji (Ekološka kmetija Zabukovec, Ekološka pekarna Nonina Špajza, Mlekarna Krepko, Čebelarstvo Vajda). V okviru Šolske sheme učencem tedensko dodatno ponujamo sadje ali zelenjavo slovenskega porekla iz integrirane ali ekološke pridelave.

Ves teden pa so tudi v podaljšanem bivanju potekale dodatne aktivnosti. Pripravljali smo sladice in druge prigrizke z medom, izdelovali pogrinjke in čebelice iz različnih materialov. Pri razrednikovih urah so učenci pripravili predloge za šolski jedilnik, ki bodo v šolski jedilnik tudi dejansko vključeni (po zmožnostih šolske kuhinje). Veselimo se njihovih inovativnih predlogov.

 

                                                                                                                      P. Pristavnik

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost