Nacionalni mesec skupnega branja 2019

    

Mednarodni dan pismenosti, ki ga obeležujemo vsako leto 8. septembra, je tudi uradni začetek Nacionalnega meseca skupnega branja in traja do 13. oktobra. Cilj je dvigniti zavedanje ljudi vseh generacij o pomenu in pomembnosti branja kot dejavnosti, ki spodbuja k razmišljanju in krepi znanje, spomin in koncentracijo ter  pomaga izboljšati zdravje in zmanjšuje stres.

Z načrtnim razvojem bralne pismenosti in bralne kulture se pridružujemo široko zasnovani evropski kampanji Evropa bere. Skupni cilj kampanje je dati vsakemu državljanu možnost postati bralec in polno sodelovati v evropski družbi.

UNESCO POSLANICA OB MEDNARODNEM DNEVU PISMENOSTI 2019 poudarja pomen PISMENOSTI IN VEČJEZIČNOSTI.

»Naš svet je bogat in raznolik, na njem se govori okoli 7.000 živih jezikov, ki so orodje sporazumevanja, vseživljenjskega učenja in vključevanja v družbo in delo. Povezani so tudi s posameznimi identitetami, kulturami, svetovnimi nazori in znanjem. Sprejemanje jezikovne raznolikosti v izobraževanje in razvoj pismenosti je torej ključno za razvoj vključujoče družbe, ki spoštuje različnost in razlike ter zagotavlja človekovo dostojanstvo.«

Boljša pismenost lahko spreminja življenja ali pa nam le pomaga, da lažje živimo!

Tudi med nami so posamezniki, ki imajo težave z branjem in razumevanjem besedil.

Naredimo korak naprej: začnimo brati! Že danes – vsaj 10 minut. Berimo skupaj!     

 

Maja Ule

Knjižničarka na OŠ Trebnje.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost