Srce mesta

Oddelka 8. a in 8. b OŠ Trebnje sta v septembru in oktobru sodelovala v projektu Srce mesta, katerega namen je vnašanje vključujočega pogleda na migracije v šolski prostor. Migracije so pojav, ki nas lahko povezuje in zbližuje, saj se pojavljajo v vseh časih in prostorih in so močno zaznamovale tudi slovenski kulturni prostor. Razlogov za migracije je veliko, a želja je vedno ista. Vsi želimo, da bi bili sprejeti v novem okolju, a če želimo biti sprejeti, moramo sprejemati. Pot do sprejemanja in sprejetosti pa vodi preko znanja in razumevanja.

Učenci obeh oddelkov so najprej izpolnili spletni vprašalnik, nato pa so se lotili izdelovanja družinskih selitvenih zemljevidov. Pri tem so se za vir informacij obrnili na svoje starše in stare starše. Kar so prejeli od njih, niso bili le pusti podatki, ampak vpogled v zgodovino svoje družine, ki je bil pogosto opremljen z razglednicami in pismi, preko katerih so lahko začutili živ utrip ljudi, ki so iskali ali še iščejo svojo pot v življenju in se pri tem soočajo s preizkušnjami in radostmi.

V ponedeljek, 27. 9. 2021, je gospa Bojana Vajt iz KUD AAC Zrakogleda učencem predstavila življenji Louisa oziroma Alojza Adamiča, ki je bil slovensko-ameriški pisatelj, prevajalec in politik ter je že pri 15 letih emigriral v ZDA.

Po predavanju so učenci iz družinskih zemljevidov oblikovali skupne selitvene zemljevide ter pri tem ozavestili, s kako velikim delom sveta smo povezani preko osebnih vezi. Ob koncu so rešili še zaključni vprašalnik.

Fotografije nastale razstave in njenega nastajanja si lahko ogledate spodaj.

V. Gognjavec in Z. Simeunić

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost