Šolski parlament “Moja poklicna prihodnost”

V petek, 25. 2. 2022, je na šoli potekal že 31. šolski parlament. Tudi tokratna tema parlamenta je bila »Moja poklicna prihodnost«.

Prvi dve šolski uri so svoje ugotovitve predstavili predstavniki od 3. do. 5. razreda ter podružnic, tretjo, četrto ter peto šolsko uro pa so govorniška mesta zasedli delegati od 6. do 9. razreda. Vse učence je na začetku nagovoril mentor šolske skupnosti učitelj Franci Kravcar in jim predvajal kratek video posnetek »Znanje je lajf« reparja Trkaja. Kot nam sporoča že sam naslov pesmi, znanje ima res pomembno vlogo v naših življenjih. Nihče ti ga ne more vzeti in je tvoj zvesti spremljevalec vso življenje. Znanje kot pomembno vrednoto je v svojem govoru izpostavil tudi ravnatelj Rado Kostrevc. Primerjal ga je z mislijo Andreasa Schleicherja, OECD: »Prihodnost nas bo vedno presenetila, zato je najbolje, da se pripravimo na različne prihodnosti.« Povzel je, da se lahko na prihodnost najbolje pripravimo, če se učimo in tako rastemo vzporedno s časom. Besedo je predal podpredsedniku šolske skupnosti Filipu Strahiniču, ki je skupaj z Glorijo Zaletelj vodil šolski parlament.

Na ta dogodek so se vsi delegati dodobra pripravili znotraj oddelčne skupnosti, kjer so na izvirne načine spoznavali in razvijali svoja razmišljanja o poklicih prihodnosti in o svojih nadaljnjih izobraževalnih poteh. Pri starejših učencih je to predvsem potekalo preko pogovora in izpolnjevanja anket, mlajši učenci pa so k temu dodali še skupno spoznavanje poklicev preko branja opisov različnih poklicev, ustvarjanja stripov, slik na to temo, brskanja po spletu … Tako je v enem razredu celo nastala knjiga z naslovom Naši poklici v prihodnosti, kjer so zbrana vsa njihova dela, ki opisujejo njihove bodoče poklice.

Če primerjamo med seboj ugotovitve učencev, lahko vidimo, da so si dokaj podobne. Vsi menijo, da na izbiro poklicev pomembno vplivajo hobiji, talenti, ki jih ima posameznik, ter njihovi bližnji, ki jim predstavljajo zgled v življenju. Predvsem pri starejših pa že igra pomembno vlogo denar. Na zastavljeno vprašanje, če bi se odločili za poklic, katerega z velikim veseljem opravljajo ali pa za višje plačan poklic, se je večina odločila za slednjo možnost. Tako mlajši kot starejši učenci se zavedajo, da jih v prihodnosti čaka mnogo sprememb, ki bodo potrebovale nove poklice, razlika je le v njihovi predstavi. Mlajši učenci menijo, da se bodo razvili čisto novi poklici kot so šivilja plastičnih oblačil, čistilec Zemlje in vesolja, zdravilec rastlin …, starejši učenci pa predvidevajo, da se bo razvoj nadaljeval v smeri umetne inteligence in podatkovne znanosti. Vsi pa so bili enotni v razmišljanju, da bodo v prihodnosti še vedno zelo pomembni poklici kot so zdravnik, strojnik, učitelj, pa tudi vodovodar in podobni poklici, o katerih ni toliko govora. Za uspešno opravljanje vseh poklicev pa so izpostavili kar nekaj vrednot, med katerimi najbolj iztopajo organiziranost, odgovornost ter prijaznost.

Tema, o kateri smo tudi govorili, pa je bila, kje se vidimo čez približno deset let. Za mlajše je to v srednjih šolah oziroma na fakultetah, starejši pa si bodo že počasi ustvarjali družino in opravljali nek poklic, s katerim si bodo služili kruh.

Parlament smo zaključili z glasovanjem, kjer smo izvolili predstavnike, ki bodo zastopali našo šolo na območnem parlamentu na OŠ Veliki Gaber. To so učenci Zoja Avbar, Manca Hostnik, Rinora Thaqi, Rožle Ratajec in Filip Strahinič. Želimo jim, da bodo ustvarjalno in uspešno predstavili svoje ideje in zamisli ter doživeli nepozabno izkušnjo.

Brina Kramer, 9. d

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost