OBISK UČENCEV IZ ŠPANIJE V OKVIRU PROJEKTA ERASMUS+
V tem tednu so pri nas v okviru projekta Erasmus+ na obisku učenci iz manjšega mesta Lodosa na severovzhodu Španije. Naši učenci 8. in 9. razreda so na svojem domu prijazno sprejeli 13 španskih otrok. Tema projekta je gastronomija in trajnostni razvoj. V torek smo obiskali ekološko kmetijo Kukenberger, kjer nam je g. Toni predstavil, s čim se na kmetiji ukvarjajo. Poskusili smo tudi nekaj njihovih proizvodov. Nato smo obiskali prodajalno Dobrote Dolenjske, se posladkali s sladoledom ter pripravili piškotke Španski vetrci. Po kosilu na šoli je ga. Barbara Turk, koordinatorka projekta, ki prihaja iz Višje strokovne šole Grm Novo mesto, učencem predstavila cilje trajnostnega razvoja. V sredo so učenci sodelovali v kuharski delavnici na šoli, pripravljali velikonočne in tradicionalne slovenske jedi (potica, prekmurska gibanica, velikonočna gnezda). Popoldne smo se odpravili na ogled družinske restavracije Grič nad Horjulom, ki se lahko pohvali tudi z Michelinovo zvezdico. Preostanek popoldneva in del večera smo preživeli v Ljubljani, kjer smo se z vzpenjačo povzpeli na grad ter se sprehodili po starem mestnem jedru. Danes se veselimo obiska Lanšpreža, kjer bo ga. Franja predstavila pridelovanje medu in njegovo uporabo v slovenski kuhinji. Popoldne bomo najprej skupaj z gosti degustirali jedi, ki smo jih pripravili včeraj, nato pa bomo odšli na ogled Višje strokovne šole Grm ter tam imeli delavnice.
Saša Bedene in Albina Hribar