Aktivnosti v projektu DSKK

Nazadnje posodobljeno ponedeljek, 5. 3. 2018 – Jernej Gabrijel

AKTIVNOSTI, KI SE BODO TEKOM ŠOLSKEGA LETA IZVAJALE NA OŠ TREBNJE:

  1. Podjetniške delavnice (s poudarkom na eko podjetništvu in razvoju eko miselnosti) – razvoj podjetniške ideje v okviru krožka (osveščanje o možnostih samozaposlovanja)

Na naši šoli smo podjetniške delavnice izvedli v obliki sobotne šole, in sicer 30. 11. 2014. Učenci so pod mentorstvom Sonje Kukman iz Ekonomske šole Novo mesto ustanovili svoje namišljeno eko podjetje, spoznali so opravila v podjetju in se ukvarjali z oglaševanjem. Naučili so se tudi, kako analizirati trg in ustvariti spletni vprašalnik.

  1. Računalniške delavnice za starejše krajane

Za lažjo izvedbo računalniške delavnice za starejše krajane smo se pridružili projektu Simbioza, ki se je izvajal od 21. do 25. oktobra. Na delavnice so se lahko prijavili vsi zainteresirani krajani, mi pa smo pisno povabili tudi upokojene učiteljice OŠ Trebnje. Projektu smo na šoli dodali še bolj osebno noto, ki je še zbližala starejšo in mlajšo generacijo – vsak dan so jim učenci v podaljšanem bivanju naredili simbolična darilca, v okviru gospodinjskega krožka pa so jim pripravljali pecivo. Udeleženci – tako starejši krajani kot učenci prostovoljci so bili ob koncu zadovoljni, naučili so se veliko novega ter stkali prijetne medsebojne stike. Starejšim je bilo predvsem všeč to, da so jih enkrat za spremembo mladi učili, učencem pa je bil prav tako svojevrsten izziv biti v vlogi učiteljev.

  1. Delavnice s področja fotografiranja in montaže filma

Tudi delavnico s področja snemanja in montaže filma smo izvedli v obliki sobotne šole, in sicer 30. 11. 2014. Delavnico je vodila Andreja Petrovič iz Ekonomske šole Novo mesto. Učenci so izvedeli, kakšne so naloge vseh, ki sodelujejo pri nastajanju filma, kako izberejo prave igralce, dodelajo filmske vloge ter se naučili ter na kaj morajo biti pozorni pri oblikovanju scenarija za film. Opremili so se z znanjem, ki ga bodo lahko uporabili pri oblikovanju scenarija, s katerim se bodo prijavili na nagradni natečaj, ki ga je razpisala Ekonomska šola Novo mesto.

  1. Skupne dejavnosti na taboru nadarjenih dijakov

Na vsakoletni tabor nadarjenih dijakov bodo povabljeni tudi učenci osnovnih šol in se bodo  aktivno vključili v ponujene dejavnosti glede na interese.

  1. Dejavnosti na področju poklicne orientacije

Med novembrskimi govorilnimi urami smo organizirali srednješolsko tržnico, ki je bila namenjena učencem 8. in 9. razreda ter njihovim staršem. Na tržnici so svojo šolo in programe, za katere se lahko učenci pri njih izobrazijo predstavile naslednje srednje šole: Gimnazija Novo mesto, Srednja šola Josipa Jurčiča, Šolski center Novo mesto (Srednja elektro šola in tehniška gimnazija, Srednja gradbena in lesarska šola, Srednja strojna šola, Srednja zdravstvena in kemijska šola, Srednja šola Metlika), Ekonomska šola Novo mesto, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija, Srednja šola za gostinstvo in turizem ter Gimnazija in veterinarska šola Ljubljana. Ob sproščenem klepetanju z dijaki in profesorji srednjih šol so učenci pridobivali informacije, ki jim bodo pomagale pri izbiri nadaljnjega izobraževanja. Učenci so si lahko ogledali nekatere praktične izdelke dijakov, iz prve roke dobili informacije o poteku šolanja, na voljo so imeli tudi promocijske materiale in brošure.

V torek, 28. 1. 2014 smo organizirali tehniški dan z naslovom “Dan srednjih šol in poklicev”. Učenci so poslušali predstavitve programov treh izbranih srednjih šol iz okolici. Nato pa so obiskali tudi lokalna podjetja, kjer so jim predstavili in pokazali, kako delo izbranega poklica izgleda v praksi. Učenci so lahko izbirali med 10 srednjimi šolami ter 16 poklicnimi področji.

  1. Delavnice za učence Rome

Organizirali smo in še bomo različne tematske eko-delavnice (dvakrat smo izdelovali eko-voščilnice, bliža se izdelovanje izdelkov za šolski bazar, velikonočna delavnica, zadnja pa bo izdelovanje izdelkov iz papirja).

Za učence Rome smo in še bomo organizirali različne dejavnosti na temo Zdrav način življenja(predavanje o razvoju, higieni in kontracepciji; predavanje o zdravih zobeh, delavnica o zdravi prehrani).

Februarja pa izvajamo posebne e-delavnice, z namenom razvijanja e-pismenosti.

 

Dostopnost