Naravoslovni dan: Medovite rastline

V torek, 17. 5. 2022, so učenci 6. razreda imeli naravoslovni dan z naslovom Medovite rastline. Naravoslovni dal smo pričeli v učilnicah, kjer so se učenci podučili o zgradbi in pomenu medovitih rastlin. Ozavestili so, kakšno vlogo imajo čebele pri opraševanju rastlin. Po uvodnih besedah smo se odpravili na teren. Kljub grmenju preteklega večera so nas ves čas greli pomladi žarki. Dobršen del poti smo prehodili skupaj, nato pa se je naša pot razcepila. Del učencev je obiskal sadjarsko kmetijo Uhan, drugi del pa se je odpravil na Lanšprež.

Prva skupina se je po naporni poti na kmetiji Uhan okrepčala s slastnimi jabolki, sveže nabranimi jagodami, jabolčnim čipsom in domačim jabolčnim sokom. Gospa Marjeta Uhan nam je predstavila njihovo kmetijo, ogledali smo tudi sadovnjak, opazovali čebele med rojenjem na dveh različnih drevesih in obrali nekaj prvih češenj. Po končanem ogledu so se učenci še podružili v prijetnem ambientu kmetije, potem pa smo se peš podali nazaj proti šoli.

Druga skupina se je po prehojenem skupnem delu poti podala v gozd, korak je sledil koraku in kmalu smo ponovno prišli na plano. Pred nami se je raztezala makadamska cesta, ki nas je pripeljala do pozno baročne kapele Sv. Jožefa obdane z idiličnimi in mogočnimi kostanji. Pričakal nas je Anton Koželj, ki je sicer tudi predsednik regijske čebelarske zveze Petra Pavla Glavarja. Razkazal nam je notranjost kapele in ob čebelnjaku predstavil delo čebelarjev – imeli smo celo možnost medene pokušine – ter tudi delovanje Petra Pavla Glavarja.

Peter Pavel Glavar je v zgodovini čebelarstva pustil globok in neizbrisen pečat. Leta 1781 je ustanovil prvo čebelarsko šolo na Lanšprežu, za katero je spisal tudi pravila. Ustanovil je vaške čebelarske zadruge. Leta 1779 je na podlagi knjige slikarja in čebelarja Antona Janše napisal prvo knjigo in učbenik o čebelarjenju v slovenščini – Pogovor o čebeljih rojih. Še mnoge so njegove zasluge, a naj bo dosti. Napočil je trenutek vrnitve in ostali so sončni spomini.

Petra Pristavnik, Zvonko Simeunić

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost