Ekskurzija v dinarsko kraške pokrajine

V četrtek, 2. 6. 2022, smo učenci 6. razreda imeli ekskurzijo. Na poti do naših predvidenih ogledov, so nam učitelji na avtobusih predstavili zanimivosti in posebnosti dinarsko kraške pokrajine. Kasneje smo z našimi odgovori tudi dokazali naše zbrano poslušanje in zbrano znanje.

V Vojaškem muzeju Pivka smo si ogledali vozila in orožja iz časa 2. svetovne vojne pa tudi iz časa slovenske osamosvojitve. Eno od vozil je bila podmornica, ki je navzven izgledala gromozanska, a je bilo notri zelo malo prostora.

Po ogledu smo nadaljevali pod do Škocjanskih jam, v katerih je bilo zelo veliko kapnikov (stalagmiti, stalaktiti, kapniške zavese). Notri je bilo dokaj mrzlo. Vodič nam je razložil, kako so jame nastale. Povedal nam je o poplavi, ki se je zgodila 5. 2. 2019 in je segla skoraj do vrha jame.

Tretja lokacija je bilo »jezeru, ki je in ga nej«, kjer smo si ogledali filmček o bivanju ob jezeru in maketo Cerkniškega jezera. Na maketi nam je gospod Kebe pokazal, kako se jezero napolni z vodo in kako nato presahne. Zunaj smo dobili učne liste, ki smo jih rešili s pomočjo podatkov, ki so bili zapisani na učnih tablah. Sledil je še avtobusni obvoz Cerkniškega jezera in ugotavljanje, a »jezeru spet je, al ga še kar nej«. S tem vprašanjem se je zaključila naša ekskurzija. Preostala je le še vožnja nazaj proti šoli.

A. Thaqi in T. Zupan, 6. c

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost