Ekskurzija na Gorenjsko

V torek, 4. 10. 2022, smo se učenci osmega razreda odpravili na ekskurzijo na Gorenjsko. Spoznavali smo značilnosti alpskega sveta.

Najprej smo se odpeljali v Doslovče, kjer smo obiskali rojstno hišo pisatelja Frana Saleškega Finžgarja, znanega po zgodovinskem romanu Pod svobodnim soncem.

Nato nas je pot vodila do Prešernove rojstne hiše v Vrbi. Zelo smo bili navdušeni nad zanimivo predstavitvijo, ki nam jo je pripravil vodič. Povedal je, da se France Prešeren zagotovo ni rodil 3. decembra, kot je uradno znano, ampak je bil takrat krščen. To nas je zelo presenetilo. Vodič nam je pokazal tudi stare predmete, ki so jih ljudje uporabljali nekoč (burkle, krplje, »peglezen«…).

Z ladjico smo se odpeljali na panoramsko vožnjo po Bohinjskem jezeru. To je največje slovensko stalno in naravno jezero. Doseže tudi do 45 metrov globine, kar je več od najgloblje točke v slovenskem morju.

Po obilnem kosilu smo se peš odpravili do slapa Savice, rojstnega kraja ljubezenske zgodbe med Bogomilo in Črtomirjem. 

Naša zadnja postaja je bila soteska Blejski vintgar. Navdušila nas je moč narave, ki jo ta kaže z obiljem vode gorske reke Radovne. 

S potepanja po Gorenjski smo se vrnili polni lepih vtisov in znanja.

Učenci 2. skupine SLJ

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost