33. šolski parlament: Duševno zdravje otrok in mladih

V četrtek, 23. 2. 2023, je na OŠ Trebnje potekal 33. šolski parlament z naslovom Duševno zdravje otrok in mladih. Šolski parlament je vodil učitelj Franci Kravcar, moderatorke parlamenta pa so bile  predsednica skupnosti učencev Zoja Avbar ter učenki Daša Zupančič in Lucija Smolič.

Prvi del srečanja je bil za učence od drugega do petega razreda. Učence je pozdravila tudi pomočnica ravnatelja Ana Kastigar. Predstavniki drugih  razredov centralne in podružničnih šol  so govorili o pozitivnih mislih, tehnikah ter lastnostih otrok. Tretješolci so govorili o pozitivnih mislih in lastnostih, o slabem počutju ter o svojem položaju v šoli in družini. Četrtošolci so govorili o samopodobi otrok in mladih, izpostavili so predanost, svojo dejavnost ter cilje, ob tem pa tudi ovire. Petošolci so izrazili zaupanje, izkušnje in dobre lastnosti mladih. Moderatorke so skupinam postavile vprašanja, ki so se navezovala na temo parlamenta. Učenci so povedali in utemeljili svoja mnenja.

Vsi učenci nižjih razredov so izdelali zanimive plakate in računalniško predstavitev. Za zaključek so si ogledali nekaj poučnih posnetkov, o njih pa so se  tudi pogovorili.

Drugi del parlamenta je bil namenjen učencem predmetne stopnje. Pozdravil jih je ravnatelj Rado Kostrevc. Učenci so v skupinah govorili o tem, kako skrbeti za duševno zdravje, da ne smemo ljudi soditi po zunanjosti, pač pa po njihovem značaju in da se ne smemo osredotočati samo na mnenja drugih. Preprečiti moramo tudi izgorelost. Pogovarjali so se tudi o tem, na koga se obrniti v primeru stiske. Čeprav je bila tema zahtevnejša, so sodelujoči znali modro odgovarjati na vsa vprašanja ter jih tudi utemeljiti. Za zaključek so si učenci ogledali posnetke o duševnem zdravju mladostnikov. 

Za sodelovanje na področnem parlamentu, ki bo potekal na naši šoli, so izbrani učenci:                                Lara Šalomon, 9. d,  Eva Starič, 8. a, Jan Šalehar, 9. b, Anja Globokar, 8. b,  Daša Zupančič, 7. b.

                                                                                                      Oskar Zaletelj in Alekseja Rosnaky

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost