Govor ravnatelja na valeti

Drage učenke in učenci, spoštovani starši, učiteljice in učitelji, cenjeni gostje!

Danes smo zbrani, da skupaj stkemo še zadnje šolske spomine v knjigi življenja. S slovesom od šolskih klopi se zagotovo končuje obdobje, ki je polno nepozabnih trenutkov, neverjetnih doživetij, iskrenih in najlepših prijateljstev in s tem dragocenih spominov, ki bodo vsem nam čudovita popotnica za nova poglavja v tej modri knjigi življenja.

Spoštovani starši. Tisto jesen pred devetimi leti, ko smo prvič nagovorili vas in vaše prvošolce, smo vas prijazno povabili k skupnim prizadevanjem za dobro vaših otrok in naših učencev, z zanimivo zgodbo o metuljevi lekciji, ki pravi: »Nekega dne je vrtnar na svojem vrtu opazoval metulja, ki se je poskušal izvaliti iz bube. V zapredku je nastala majhna odprtina in metulj se je nekaj ur trudil, da bi se osvobodil na prosto. Čez nekaj časa se je vrtnarju zazdelo, da je metulj omagal, da mu nikakor ne bo uspelo zlesti iz bube, zato se je odločil, da mu bo pomagal. Poiskal je škarje, odprl bubo in metulj je zlahka zlezel ven. A, ko je razprl krila, ni zmogel poleteti.«

Včasih so napori natanko tisto, kar potrebujemo v našem življenju. Če bi vedno shajali brez ovir, bi ostali brez priložnosti, da se utrdimo in uspešno soočamo z vsakodnevnimi izzivi. In še posebej velja to za tiste, ki se življenja šele učijo.

Zato se vam, dragi starši, zahvaljujem, ker ste potrpežljivo bedeli ob vaših metuljih, jih spodbujali, ko jim je šlo dobro in jih opogumljali, ko jim okoliščine niso bile naklonjene, obenem pa jim omogočali, da so v svoj razvoj vlagali trud. S tem ste skupaj z nami počasi zlagali majhne dosežke v velike, dopuščali lekcije življenja in tako omogočili svojim otrokom, da so postali ljudje vrednot, znanja in spoštovanja. Brez vaše podpore bi bilo naše delo nepopolno.

Dragi razredniki, učiteljice in učitelji. Vsaka generacija učencev je svojstvena in kot taka potrebuje osebni pristop. Tega se zagotovo dobro zavedate tudi razredniki Zvonko, Vera, Andrej, Albina in Matejka, ki pravite, da kljub občasni razposajenosti, pomanjkanju iniciativnosti in odgovornosti, to generacijo krasi povezanost, sodelovalnost, pripravljenost za pomoč, iskreno veselje ob uspehu in zagnanost ter vedoželjnost vseh tistih, ki so bili zgled ostalim in jih tako navdihovali za uspešno soočanje z vsem, kar šola prinaša. Skupaj z vsemi učitelji ste znali udejanjati misel Alberta Einsteina, ki je nekoč dejal: “Ne poskusite postati oseba uspeha, temveč raje postanite oseba vrednosti.” Resničen uspeh je torej veliko več kot le priznanja in dosežki. Gre za to, da živimo svoje življenje z integriteto, s strastjo in s sočutjem. Zato se vam zahvaljujem, da ste znali najti skupne poti in s svojimi prizadevanji usmeriti učence k temu, da so se poleg akademskega znanja, v medčloveških odnosih in osebni povezanosti znali razvijati v odgovorne ljudi, ki znajo ceniti in spoštovati sebe in druge.

Drage učenke in učenci, pravite, da vam je uspelo, da ste živeli zgodbo o prijateljstvu. Res je, nocoj imamo priložnost, da skupaj podoživimo pot, ki smo jo z vami v vseh teh letih prehodili. Vsak izmed vas je edinstveno bitje s svojimi potenciali. Na tej poti ste prehodili pot iskanja svoje resnične vrednosti in življenjskega poslanstva. In danes, ko se ozrete nazaj na prehojeno pot, se lahko z zadovoljstvom zavedate svojih dosežkov. Kot je nekoč zapisal ameriški pisatelj in filozof Ralph Waldo Emerson: “Uspeh je v tem, da narediš korak naprej k cilju, ki si si ga zadal.” Zato je prav vsak vaš korak, premagana ovira in dosežen cilj pomemben del vašega osebnega uspeha. Vaš osebni uspeh so vse pohvale razrednikov in učiteljev, ki ste jih prejeli za vestno in odgovorno delo v oddelčni skupnosti, za pomoč sošolcem, za sodelovanje pri pripravi dejavnosti, za mnoge stvari, ki niso del šolskega kurikula, so pa pomembne za življenje in delovanje v skupnosti. Še posebej so bila za vas zahtevna zadnja leta, saj ste se tudi vi morali soočiti z velikimi motnjami učnega procesa, ki so jih prinesle spremenjene družbene okoliščine in šele v devetem razredu ste lahko normalno šolsko zadihali. Tako normalno, da ste zmogli ob koncu šolanja obdariti prvošolce z darili, ki ste jih sami izdelali in ostalim učencem na šoli posredovati sporočila z vašim pozitivnim razmišljanjem. Zato se vam za te geste odličnosti vašim dosedanjim šolskim sopotnikom, zahvaljujem.

Kljub vsem omejitvam ste generacija, ki je pustila neizbrisne sledi na področju športa, saj ste poleg izjemnih dosežkov, ki so jih dosegle mažorete v različnih kategorijah, v atletiki, tako posamično kakor tudi ekipno, postali tudi državni prvaki v rokometu in državni prvaki v dvoranskem nogometu. Ste generacija, ki je na državnih tekmovanjih dosegla zlato in srebro pri slovenščini, fiziki in matematiki in ste generacija, ki je pri nacionalnem preverjanju znanja, ki meri temeljna znanja, h katerim vas vodimo v šoli, pri vseh treh predmetih, pri matematiki, slovenščini in državljanski in domovinski kulturi ter etiki dosegla državno povprečje oz. ga prepričljivo presegla, s čimer ste tudi  vi dokazali, da skupaj z nami zmorete dosegati visok nivo znanja tudi v okoliščinah, ki nam otežujejo naše delo in učenje.

Ob vsem tem pa ste generacija, ki smo jo kot razvojna šola uspešno vključevali v t. i. Pogum, petletni projekt razvijanja vseživljenjskih kompetenc, ki je vsebinsko nadgrajeval vse naše pretekle razvojne poti. Ste torej del ustvarjalnega procesa, ki smo ga izkazali pri razvoju in uvajanju novosti v naše VIZ delo, za kar smo letos prejeli tudi najvišje državno priznanje, ki ga Zavod RS za šolstvo podeljuje šolam na tem področju. Vaši dosežki so svetilnik, ki nas vse navdaja z navdušenjem in ponosom. Bodite ponosni nase, saj ste se zavihteli med najboljše in pokazali, da kreativnost, zavzetost in trdo delo lahko prinašajo izjemne rezultate.

Današnji dan je poseben, saj se poslavljamo od nove generacije devetošolcev, ki smo jih v teh letih uspeli pripeljati do prvega praga na poti k odraslosti. Zato se zahvaljujem vsem sodelavcem, še posebej razrednikom in oblikovalcem nocojšnje prireditve, za strpnost in sodelovanje, ustvarjalki in koordinatorici današnje slovesnosti Petri Šijanec pa za predano in odlično delo, ki ga je opravila, da današnja slovesnost lepo poteka.

Ob tem gre posebna zahvala tudi naši ustanoviteljici Občini Trebnje in ge. županji Mateji Povhe, da je z nami v teh slovesnih trenutkih, ko se veselimo vseh dosežkov, h katerim smo tudi s pomočjo ustanoviteljice lahko usmerjali naše učence.

Drage učenke in učenci, dokazali ste, da se znate truditi in boriti kot metulji, ki vstopajo v svoje novo življenje, zato vam čestitam za uspešno dokončano osnovnošolsko pot in za vse dosežke, ki ste jih dosegli. Čas je, da se odpravite na novo pustolovščino in zasijete še svetleje. Nam zapuščate izkušnje dela z vami,  spomine dosežkov, ki ste jih ustvarili, vi pa odhajate svojim cvetovom naproti. Poletite v svet in ga izboljšajte za vse nas. Pa srečno, devetarji.

Ravnatelj

Rado Kostrevc

Trebnje, 14. 6. 2023

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost